Harples

Harples

De harp is een instrument dat tot de verbeelding spreekt. Als kinderen eenmaal de gelegenheid krijgen op een harp te spelen willen ze vaak niet meer stoppen. Sommige volwassenen dromen er al jaren van harp te leren spelen, maar zetten de stap niet het ook werkelijk te doen, omdat ze denken dat het te moeilijk of te duur is.

In de praktijk blijkt dit mee te vallen. De harp is een instrument waarop de tonen klaarliggen om gespeeld te worden, dus het klinkt vanaf het begin al goed.

Klaartje geeft zowel individuele- als groepslessen. Ze heeft veel ervaring met differentiëren. Elke leerling is anders en behoeft een andere aanpak. Ze gaat altijd uit van de interesse en smaak van de leerling en kan uit de voeten met praktisch alle muziekstijlen. Wat spreekt je aan, wat kun je aan en wat wil je aangaan? Ze is ook bedreven in het onderwijzen van liedbegeleidingen maken, eigen arrangementen maken voor de harp en improviseren/componeren.

Voorop staat dat er genoten wordt van het muziek maken.

Zowel beginners als (ver)gevorderde leerlingen zijn van harte welkom. Ooit harples gehad en weer zin om het op te pakken? Niet elke week les, maar eens per 14 dagen of de lessen in overleg afspreken op iets minder reguliere basis? Het is allemaal mogelijk.

Je kunt al op harples vanaf 4 jaar en je bent nooit te oud om harp te leren spelen.
Alles wordt je tijdens de lessen geleerd, je hoeft van tevoren geen kennis te hebben van het lezen van noten, muziek of de harp. De harplessen vinden altijd plaats in een ontspannen en gezellige sfeer.

De lessen duren 30 of 45 minuten en vinden plaats
– in Alkmaar bij Klaartje thuis
– via het muziekcentrum Bergen bij de leerling in Bergen thuis of
– via de Muziekunie in Medemblik (in basisschool de Meridiaan) of Enkhuizen (in basisschool de Hoeksteen).

Betaling vindt plaats per maand achteraf.
Je krijgt via de mail een factuur voor de lessen die je gehad hebt.
Bij het afzeggen van een les in Alkmaar of Bergen binnen 24 uur voor aanvang is de leerling verplicht de les door te betalen.
Bij het afzeggen van een les in Enkhuizen en Medemblik binnen een week voor aanvang is de leerling verplicht de les door te betalen.

Je kunt een afspraak maken voor een proefles. In deze les kun je ervaren hoe het is en je kunt na die eerste keer al een liedje spelen!

Tarieven harplessen en harphuur:
In Alkmaar: €26,25 voor een half uur les, €39,38 voor drie kwartier les.
In Bergen, Medemblik of Enkhuizen: €28,88 voor een half uur les, €43,31 voor drie kwartier les.
Proefles van een half uur, op elke locatie mogelijk: €15,75.

Het is niet nodig meteen een eigen harp aan te schaffen, je kunt eerst een harp van Klaartje huren. Een 22-snarige troubadourharp huren kost €21,00 per kalendermaand, een grotere 34-snarige harp kost €31,50 per kalendermaand.

Klaartje geeft ook les aan de Muziek- en Dansschool Heiloo. Voor informatie over lessen daar, zie de website van de muziekschool: https://muziekendansschoolheiloo.nl/

Samenspel: Het Telyn Ensemble

Telyn is het woord voor “harp” in het Welsh. Het Telyn Ensemble is een harpensemble dat geleid wordt door Klaartje. Het ensemble repeteert tien keer per jaar op donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in Heiloo. Er zijn twee concerten per jaar, meestal één in een verzorgingstehuis en één in een kerkje of andere een gelegenheid zoals een bibliotheek. Het ensemble bestaat momenteel uit 10 amateurharpistes van allerlei niveau en leeftijd. Iedereen die harp speelt en een jaar les heeft gehad kan meedoen, de partijen worden door Klaartje “op maat gemaakt”.

Het repertoire van het Telyn Ensemble is heel divers: klassiek, folk, licht, Zuid-Amerikaans, jazzy, echt van alles wat.

Deelname kost €162,- per seizoen. Dat is inclusief 10 repetities, twee concerten en onbeperkt thee en chocola of koek bij de repetities!