Muziekvakleerkracht

Sinds 2005 is Klaartje werkzaam in het basisonderwijs als muziekvakleerkracht voor alle groepen. Ze zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs maat- en ritmegevoel ontwikkelen, hoog en laag onderscheiden, emoties kunnen overbrengen met muziek, vrijuit en zuiver zingen, maar vooral: het plezier ervaren van samen muziek maken.

Muziek zorgt voor saamhorigheid in de klas, het bevordert de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen, het vermindert concentratieproblemen en vrijwel alle kinderen (en leerkrachten!) worden er blij van.

Klaartje kan lessen verzorgen in alle domeinen van het vak muziek: zingen, muziek maken, luisteren, noteren en bewegen. Ze kan werken als vaste muziekvakleerkracht op een basisschool en zo zorgen voor de doorgaande leerlijnen, maar ze kan ook incidentele workshops geven.

Dreefschool 7

Een uiterst succesvolle workshop die Klaartje regelmatig op scholen geeft is
“Van Pijl en Boog tot Harp”

Klaartje komt met 16 harpen in de klas en vertelt spelenderwijs hoe het instrument is ontstaan en hoe het zich heeft ontwikkeld. De hele geschiedenis komt in het kort aan bod: van de oertijd via de middeleeuwen en de barok tot de laatste ontwikkelingen. Ze speelt op de verschillende harpen en laat de kinderen zelf dingen ontdekken: Hoe ontstaat het geluid? Hoe zorg je dat de toon hard of zacht klinkt, hoog of laag? Waar zijn die haakjes voor, waar zijn de pedalen voor? Daarna komen alle leerlingen aan de beurt om op een harp spelen.

De workshops duren drie kwartier, waarbij de eerste helft een interactief kringgesprek is en de tweede helft zelf spelen. De workshop wordt uiteraard aangepast aan het niveau en de leeftijd van de leerlingen.  Minimale afname: drie workshops op één school.

harp op de Voorhof 3

Recensies van scholen:

  • Wij willen je nog hartelijk bedanken voor je inzet en hele leuke ‘workshop’ voor de kleuters, ondanks dat wij ook nog een hele grote groep hadden! Je hebt je programma heel goed aangepast, de kinderen en de juffen waren onder de indruk en hebben er veel plezier aan beleefd! (Zuidwester, Heiloo, feb. ’17)
  • Leuke workshop! Weinig kinderen hadden ooit op een harp gespeeld, dus het was heel leuk dat ze dit nu konden ervaren. (Erasmusschool, Alkmaar, jan. ’17)
  • Fantastische workshop! De kinderen in de klas zijn druk bezig met takken zoeken en elastieken er aan te verbinden. Ze willen allemaal harp spelen. Wat een mooi gezicht om alle kinderen zo serieus op een harp te zien spelen! (De Sterrenwachter, Alkmaar, jan. ’16)

DSC00007 - kopie